Bilimsel araştırma süreçleri çeşitli aşamalardan oluşmaktadır. Herhangi bir konuda tez yazımı yapan öğrencilerin buluştukları yegane nokta araştırma süreçlerinin aynı olmasıdır.

Bilimsel Araştırma Süreçleri Nelerdir?

Bilimsel araştırma süreçleri deneysel çalışmalarda dahil olmak üzere belirli adımlardan oluşmaktadır. Ancak araştırma türlerine göre bazı adımlarında alternatif alt adımlar uygulanabilmektedir. Genel olarak araştırma süreçleri şu şekilde verilebilmektedir;

  1. Çalışma konusunun belirlenmesi
  2. Araştırma hipotezlerinin kurulması
  3. Araştırma yönteminin belirlenmesi
  4. Çalışma planının oluşturulması
  5. Kaynak taramalarının yapılması
  6. Araştırma verilerinin toplanması
  7. Elde edilen verilerin analizlerinin yapılması
  8. Veri analizlerinin ardından raporlama işlemlerinin yapılmasıdır.

Araştırma Tez Konusunun Belirlenmesi

Tez yazım süreçlerinde, konu belirlenirken öncelikli olarak çalışmanın neden yapıldığı ve probleminin ne olduğunun belirlenmesi gerekmektedir. Bunun sebebi araştırmanın etkilerinin, oluşturulan problemlere yönelik sonuçlar vermesidir. Örneğin çalışmanızın literatür bölümü için konunuzu daralttığınızı varsayalım. Bu aşamada çalışmanızı özgünleştirmeniz yani özelleştirmeniz gerekmektedir. Bu durumun etkin bir şekilde yapılabilmesi için literatür yayınlarının içindekiler bölümünün taranması gerekmektedir. Bu aşamada genel olarak diğer çalışmaların;

*Profesyonel tez yazmak isteyen bireyler için bu aşamada bol kaynak taraması yapmaları önerilmektedir. Çünkü ne kadar fazla kaynak taranırsa; araştırmanızda nelere erişebileceğiniz, öngörülen sonuçların neler olduğu ve yeter sayıda kaynağın bulunup bulunmadığını tespit etmeniz o kadar kolay olmaktadır. Ayrıca bilimsel araştırma yapma uzun ve meşakkatli bir süreç olduğu için konu seçiminin ilgi alanınıza girmesi de önem arz etmektedir. Buna ek olarak araştırma süreniz kısıtlı ise çok fazla kapsama sahip konuların seçilmemesi yada konuların sınırlandırılması da tavsiye edilmektedir.

Bu konuda kapsamlı bilgi için “Bilimsel Araştırmalar Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.

bilimsel-arastirma-surecleri

Araştırma Hipotezlerinin Oluşturulması

Hipotezler, bilimsel projelerde çalışmaların sınırlılığının çizilebilmesi için önem arz etmektedir. Araştırmaların veri toplama süreçlerinin etkin yapılabilmesinde, hipotezlerin doğru kurulmasının yadsınamaz önemi vardır. Araştırmalarda doğru hipotezlerin oluşturulabilmesi için şunlara ihtiyaç vardır;

Araştırma Yöntemlerinin Belirlenmesi

Araştırmalarda yöntemin belirlenebilmesi için araştırma yöntemlerinin ve ne anlama geldiklerinin bilinmesi gerekmektedir. Bilimsel araştırma yöntemleri genel olarak;

Nitel yöntemler

Nitel araştırma yöntemleri genel olarak açık uçlu cevapların alındığı araştırma teknikleridir. Yani sözel olarak fikirlerin veya görüşlerin alınması olarak verilebilmektedir. Farklı bir ifadeyle nitel araştırma teknikleri araştırma sorularına derin cevapların aranması için kullanılmaktadır.

Nicel yöntemler

Nicel araştırma yöntemleri de nesnelleştirilebilen yada sayısal olarak ifade edilebilen araştırma tekniklerini içermektedir. Bu araştırma yönteminde objektif olgular kullanılmaktadır.

Karma yöntemler

Karma araştırma yöntemleri ise araştırmaların çeşitli bölümlerinde hem nitel hem de nicel yöntemlerin kullanıldığı araştırma tekniğidir.

Araştırma Planının Kurulması

Bilimsel çalışmalar için plan yapmak yadsınamaz bir öneme sahiptir. Araştırmalardan önce geçici bir plan yaparak araştırmanın seyrini izleyebilir, içerik bütünlüğünü başarılı bir şekilde gözlemleyebiliriz. Ayrıca planlı çalışma ile araştırmanın sınırlılıklarından çıkılmamasında da avantaj elde edilmektedir. Ancak çalışma başında oluşturulan planın, çalışmada ilerledikçe değişeceği de unutulmamalıdır.

Bilimsel Araştırma Süreçlerinde Kaynak Taraması

Araştırmalar için genel bir kaynak taramasının yapılmasının ardından artık bu kaynaklardan eleme yapmamız gerekmektedir. Çalışmalar için internet ortamlarından, makalelerden, kitaplardan, tezlerden yararlanılabilmektedir. Bunun dışında internet siteleri gibi çeşitli kaynaklardan da yararlanılabilmektedir. Ancak bu noktada görüş bildiren asılsız kaynakların tez yazım süreçlerinde kullanılmaması gerektiği de unutulmamalıdır.

Araştırma Verilerinin Toplanması

Bu aşamada artık önemli olan kaynakların okunmasına geçilmektedir. Bu bölümde tez çalışmaları genel olarak şekillenmeye başlamaktadır. Bu noktada elde edilen kaynakların ve bilgilerin güncel olmasına da dikkat edilmelidir. Veri toplama sürecinde, istatistiksel yada deneysel analizlerde kullanılacak araç-gereçler belirlenmelidir. Veri toplama süreci çalışma konusuna göre ve örneklem sayısına göre uzun bir zaman alabilmektedir.

Bilimsel Araştırma Süreçlerinde Veri Analizi

Bilimsel araştırmalarda elde edilen verilerin analiz edilme sürecinde genel olarak hipotezlerin kabul edilme veya reddedilme durumları tespit edilmektedir. Her bir araştırma yönteminde uygulanan analizlerin birbirinden farklı olduğu unutulmamalıdır. Örneğin istatistiksel bir analiz için hipotezlerin kabul ve reddine bakılmaktadır. Ancak mülakat tekniğinin uygulandığı bir çalışma da görüşlerin derinlemesine inilerek sonuç ifadeleri çıkarılması gerekmektedir.

Bilimsel Araştırma Süreçlerinde Raporlama

Araştırmalarda literatür bölümünün ve istatistik bölümünün bitirilmesinden sonra artık raporlama sürecine geçilmektedir. Bu aşamada yapılan çalışmaya benzer diğer makalelerde elde edilen sonuçlar ile paralel sonuç verip vermediği ortaya konulmaktadır.

Profesyonel tez yazım fiyatı almak için tıklayınız.

Sohbete Başla
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Bilgi almak istiyorum